Actualitate

Dan Bîldea, tânărul inginer reîntors acasă

todayiunie 11, 2021 2038 14

Background
share close

Satul, o lume fără perspective?

Adeseori, atunci când vorbim despre fapte demne de toată lauda, am auzit expresia “Omul sfințește locul”. Aceasta pare să exprime, în mod laudativ faptul că omul, prin ceea ce face, are în sine, capacitatea de a se exprima plenar și în deplin respect față de natură sau față de semeni. În acest moment, fiecare dintre noi își poate aminti de Marius Achim și de inițiativa lui ”Ajută Satul” sau de administrația ciugudeană care a reușit să arate că viața la sat este o alternativă mai bună și mai sănătoasă decât cea din marile orașe. Astfel de exemple sunt menite să ne inspire și să ne arate că oamenii își pot construi singuri destinele atâta vreme cât își descoperă forța și determinarea de a acționa. La prima vedere, mediul urban pare să fie privilegiat din acest punct de vedere.

Biserica din satul Vaidei | Imagine aeriană

Se întoarce iar acasă, tânărul din pribegie!

Totuși, în ultimii ani, din ce în ce mai mulți tineri, s-au stabilit în sate și acolo încearcă să participe activ la dezvoltarea vieții comunității. Un astfel de exemplu este Dan Bîldea. Născut la Vaidei, un sat mic din județul Hunedoara, a plecat la Arad unde a absolvit facultatea de inginerie din cadrul Universității ”Aurel Vlaicu”. Deși tentat să rămână într-un oraș mare, Dan Bîldea a ales să se întoarcă acasă, la Vaidei, și să încerce să-plece la drum exact din locul unde s-a născut. Astfel, tânărul absolvent al universității arădene și-a început cariera la fabrica SEWS din Orăștie iar după 3 ani a ales să se mute la Start Transmission de la Sebeș.

Dan Bildea calusar
În timpul sărbătorilor de iarnă

Îmi pasă, deci exist!

Consecvent idealurilor copilăriei sale grație cărora implicarea tinerilor este vitală pentru schimbarea mentalităților și a comportamentelor, Dan a demarat alături de alți tineri consăteni, acțiuni ample de ecologizare sau de împădurire. Forța oferită de tinerețe le-a oferit posibilitatea să creadă că faptele lor pot să-i determine pe cei din jur să acționeze la rândul lor. Astfel, numărul de voluntari a crescut de la o acțiune la alta și odată cu el și impactul acțiunilor. Deodată, comunitatea comunei Romos a asistat la nașterea  primului grup de voluntari implicați, organizați și consecvenți. Se cuvine să amintim faptul că voluntariatul este una dintre valorile europene fundamentale.

Dan Bildea aeroport
În timpul unei călătorii profesionale în Japonia

Speranța a renăscut la sat!

Cu toate acestea, în România, mișcarea s-a născut anevoios deoarece ne lipsea cu desăvârșire contextul mental propice. Prin urmare, este cu atât mai lăudabil când sesizăm manifestări ale voluntarilor în mediul rural, acolo unde, cel puțin la prima vedere, societatea pare mai refractară la schimbări. Înțelegând acest lucru, Dan și-a propus să schimbe lucrurile din interior, altfel spus, s-a oferit pe sine, un fiu al satului drept exemplu al schimbării.

Respect față de tradiții

Scris de radio color

Rating

Postari anterioare

Actualitate

A fost ales viceprimarul municipiului Orăștie

Astăzi, în ședința ordinară a consiliului local Orăștie, a fost votat viceprimarul municipiului, după câteva luni de zile în care municipiul Orăștie nu a avut viceprimar. În urma votului, profesorul Cristian Hendrea, propunerea Partidului Social Democrat, ocupă de astăzi această funcție. (Știre în curs de actualizare)  

todaymai 27, 2021 1122 4 4

Comentarii (0)

Lasă un răspuns

0%